Vad är Modafinil?

Har du någon gång ställt dig frågan: “Vad är Modafinil?”. Då är det här den rätta guiden för dig. Vi har utförliga svar på alla de frågor du kan tänkas ha.

Modafinil är ett läkemedel. Från början skrevs det ut för att bekämpa narkolepsi (överdriven sömnighet) och för att hjälpa skiftarbetare med koncentrationen vid specifika tidpunkter.

Idag används läkemedlet mer för att hjälpa personer att koncentrera sig under längre perioder. Modafinil används också för att få ökat fokus vid kognitivt krävande uppgifter.

Modafinil upptäcktes först i ett laboratorium i Frankrike på 1970-talet. Det såldes först under varumärket Modiodal.

Modafinil har visat sig kunna ge flera fördelar. Kliniska test har visat att Modafinil kan:

Hur tar man Modafinil? Vilken dosering är bäst?

Nyckeln till att få ut det mesta av Modafinil är att ha rätt dosering. En standarddos är 200 mg, men vi rekommenderar att du testar 50-100 mg när du börjar. Vi är alla olika och alla kommer att reagera lite olika på medicinen.

När du känner dig bekväm med den lägre dosen kan du prova 200 mg. Genom att använda denna metod kommer du att kunna uppleva fördelarna men minimera risken för eventuella initiala biverkningar.

Precis som gäller för alla läkemedel kommer din kropp att bygga upp en tolerans. Det är därför lämpligt att du inte tar Modafinil mer än två gånger i veckan. En gång varannan månad bör du också göra ett avbrott på en vecka för att ge din kropp tid att ställa om.

Det finns inga bevis för att en dosering på över 200 mg ger en ökad effekt. 100 mg kan ofta vara optimalt för de flesta personer. Mer är helt enkelt inte alltid bättre.

Halveringstiden för Modafinil varierar från cirka 10 till 12 timmar. För de flesta är det därför bäst att ta läkemedlet på morgonen för att inte störa sömnen. Den största mängden av läkemedlet kommer att finnas i ditt blodomlopp inom två timmar efter intag. Modafinil metaboliseras i levern och utsöndras via urinen.

Vilka är de potentiella biverkningarna av Modafinil?

Modafinil är utan tvekan ett av de säkraste nootropa ämnena på marknaden. Det är inte konstigt att forskare från Harvard har benämnt Modafinil som världens första säkra smarta läkemedel.

Läkemedlet har en mycket lägre förekomst av biverkningar jämfört med läkemedel som Ritalin eller Adderall. De mindre biverkningar som kan uppkomma är exempelvis:

Vad säger vetenskapen om Modafinil?

Vid sidan av anekdotisk användarfeedback från tusentals personer har fördelarna med Modafinil uppmärksammats i ett stort antal kliniska prövningar och studier.

Utifrån en genomgång av 24 separata studier har Dr Ruairidh Battleday och Dr Anna-Katharine Brem vid Oxford University konstaterat att det finns olika fördelar med att ta Modafinil, bland annat bättre inlärning och minne, mer kreativitet och bättre planeringsförmåga.

"Det som framkom var att ju längre och mer komplex uppgiften som testades var, desto mer konsekvent gav Modafinil kognitiva fördelar" (1).

Enligt forskare vid European Neuropsychopharmacology Journal "verkar Modafinil konsekvent ge upphov till förbättringar i uppmärksamhet, exekutiva funktioner och inlärning" (2).

Är Modafinil beroendeframkallande?

Svaret är nej. Forskning har visat att ämnet inte är fysiskt beroendeframkallande. Det anses vara ett arbetsplatsläkemedel, varför det används av militären, kommersiella piloter och även NASA (3).

Vilka kända personer använder Modafinil?

Ett stort antal kända och högpresterande personer använder Modafinil. Barack Obama använde (enligt uppgift) Modafinil när han var i Vita huset. Han fick medicinen utskriven för att hjälpa honom att hantera jetlag vid hektiska scheman (4).

Hillary Clinton har också erkänt att hon har använt Modafinil för att kunna fokusera. Joe Rogan har också kommenterat sin användning av Modafinil.

Att använda Modafinil är en trend som vi ser hos många högpresterande personer. Läkemedlet används eftersom det hjälper till att förbättra produktiviteten utan att vara riskfyllt eller ge långsiktiga biverkningar.

Vilka varumärken säljs Modafinil under?

Det vanligaste varumärket för Modafinil heter Modalert och tillverkas av Sun Pharma i Indien. Det finns också många andra olika typer som Provigil, Vilafinil, Modafresh, Waklert och även Artvigil (Armodafinil).

Hur fungerar Modafinil?

Den exakta mekanismen är inte helt klarlagd. En trolig hypotes är att Modafinil fungerar genom att aktivera en viss del av hjärnan som kallas hypotalamus. Denna del av hjärnan reglerar sömn och vakenhet.

Kan Modafinil hjälpa till med depression?

Modafinil har visat sig förbättra humöret på kort sikt, även om det är oklart om intag av läkemedlet kan hjälpa på lång sikt. Det skrivs inte ut för behandling av depression även om många användare beskriver ett förbättrat humör när de tar läkemedlet (5).

Det är möjligt att förbättringar i din produktivitet och ditt yrkesliv kan ge upphov till en ökad känsla av allmänt välbefinnande. Det är något som många användare kan intyga. Några specifika studier som bekräftar detta finns dock inte.

Kommer Modafinil att synas på ett drogtest?

Det är inte vanligt att tester på arbetsplatser eller inom idrotten har fokus på Modafinil. Den kemiska strukturen liknar inte stimulantia som amfetamin, så det är inte troligt att läkemedlet ger positiva svar på drogtest.

Vem bör inte ta Modafinil?

Du rekommenderas inte att ta Modafinil om du ammar eller har en underliggande hjärtsjukdom. Om det visar sig att du är allergisk mot ämnet, och du har haft hudutslag, är det bäst att inte ta Modafinil igen.

Modafinil anses i allmänhet vara ett relativt säkert läkemedel. Om du redan har allvarliga befintliga hälsoproblem bör du tala med din läkare innan du provar läkemedlet.

Viktigt: Om du har några frågor som vi inte har besvarat i den här guiden kan du kontakta vårt team så hjälper vi dig gärna.top

Provigil Generic

top

Modanifil

top

Waklert (Armodafinil)